Ministar pravosuđa Ante Šprlje najavio je u srijedu izmjene Ovršnog zakona, ocijenivši da bi Hrvatska radiotelevizija sama mogla voditi postupke ovrhe na temelju neplaćene RTV pristojbe, za što građani odvjetničkim društvima godišnje plate 50 milijuna kuna.

Ministar Šprlje je to kazao u Saboru, odgovarajući Mostovu zastupniku Miru Bulju, koji je upozorio na 300.000 građana čiji su računi blokirani.

Najviše što boli naše građane je 90 tisuća onih koji su ovršeni zbog HRT-u, zbog duga od 200 kuna koji se pretvori u 1.200 kuna jer javni bilježnici i odvjetnici podjele taj harač od 1.000 kuna, što znači da uzmu 500 posto više od stvarnog duga”, ustvrdio je Bulj.

HRT godišnje ovrši više od 100 tisuća pretplatnika

Šprlje mu je odgovorio da će se Ovršni zakon uskoro mijenjati, navodeći kako građani godišnje plate oko 50 milijuna kuna odvjetničkim društvima na ime naplate RTV pristojbe. ‘Za to ne treba biti veliki filozof’ Upozorio je kako HRT ima vlastitu pravnu službu koja, uvjeren je, može sama provoditijednostavne postupke ovrhe.

“Za to ne treba biti veliki filozof niti imati veliko pravno znanje, ali te se ovrhe nažalost daju odvjetničkim društvima koja onda naplaćuju odvjetničku tarifu”, kazao je Šprlje i zaključio kako bi o tom pitanju trebao razmisliti Sabor jer sam ministar ne može o tome odlučiti.

Bulj je suglasan da HRT može sam voditi ovrhe. “Ovo se može riješiti jednim potezom. 3.000 ljudi radi na HTV-u, pa od toga sigurno ima 200 pravnika. Što oni rade i zašto bi novac građanima oduzimali odvjetnički uredi?”, rekao je Bulj.

HRT